Descopera placerea de a vorbi cu colegii la birou

comunicare-tehnici

In fiecare zi mergem la birou si incercam sa ne facem treaba intr-un mod placut si lipsit de stres. Uneori este posibil si alteori nu. Nu putem totusi sa nu observam o reticienta in exprimare la multi oameni. Ei intampina dificultati de vorbire si de multe ori pierde oportunitati de avansare. Cum discutam cu colegii la munca? Cum ne putem dezvolta abilitatile de comunicare fara sa obosim mental? Fluiditatea este esentiala in exprimare. Aceasta va ajuta sa comunicati fiecare idee pe care o aveti intr-un mod linear si lipsit de stres. Sunt multi oameni care au probleme serioase atunci incep sa discute cu persoane necunoscute. Emotia primului contact poate fi coplesitoare. De altfel, sunt sigura ca si voi ati trecut prin latura restrictiva a comunicarii in timpul primelor intalniri cu oameni noi.

Colegii de la birou devin apropiati daca stiti cum sa cultivati astfel de relatii. Totusi pentru a ajunge la stadiul de prieteni sau cel putin o cunostinta apropiata, nu strica sa comunicati des si clar. Este un mare lucru sa transmiteti un mesaj in cuvinte putine dar clare. De asemenea daca sunteti concis si nu ocoliti subiectul, lucrurile devin si mai usor de receptionat. Claritatea exprimarii poate fi o arta pentru unii si un adevarat mister pentru altii. In acest sens ati putea citi o carte care sa cuprinda exercitii de dictie si fluiditate verbala. Nu este deloc rusinos sa faceti acest lucru. Din contra; reflecta determinare si perseverenta din partea voastra, ceea ce orice manager sau sef ar aprecia.

Echilibru in vorbe: metamorfoza vocala de la balbait la fluenta de invidiat

Oras exercitii de comunicare

Exersati, exersati si iar exersati!

Aceasta este cheia succesului, usor de aplicat in orice meserie. Nu strica sa aplicati un pic de pasiune atunci cand aplicati principiul de exercitiu repetat. Balbaitul sau tremurul din voce nu ar trebui sa va descurajeze. Ati fi surprinsi de numarul mare de personalitati istorice si artistice care au avut probleme serioase de exprimare. Echilibru in comunicare poate fi regasit in libertatea invatatului.

Un exercitiu simplu care este practicat des de oratori consta in vorbitul in fata oglinzii. Puteti discuta cu voi insisi pret de cateva ore. O sa observati pe masura ce faceti acest exercitiu cum dictia devin treptat mai buna. Puteti sa va jucati si cu tonalitatea. De altfel si cantatul poate avea rezultate pozitive. Numeroase studii au aratat ca persoanele cu probleme de vorbire pot canta cuvintele ce impun restrictii vocale.

Marii oratori au practitat discursul cu sinele. Trecand peste faptul ca de multe ori ei iubeau sa se auda vorbind, observam si faptul o imbunatatire serioasa a capacitatii lor de a vorbi. Acest exercitiu este usor de practicat si gratis. Il puteti face oricand si in intimitatea casei voastre. Invatati sa va miscati printre cuvintele dificile cu mai multa dibacie si astfel problemele de zi cu zi treptat dispar. Alte elemente care ar trebui sa fie prezente in timpul discutiei pe care o aveti cu colegii la munca sunt: prietenia, calmul, increderea si de ce nu empatia. Acestea pot spori calitatea conversatiei pe care o aveti cu colegii.

Daca sunteti prietenos si nu vorbiti in graba atunci interlocutorul o sa fie mai atent cu voi. Colegii pun mare pret pe elementul prieteniei. Chiar daca sunteti o persoana introvertita, faceti un efort sa discutati cu calm si prietenos cu cei care au treaba cu voi. In acest mod o sa reusiti sa dezvoltati o relatie sanatoasa cu colegii de la lucru.