Cum vorbim cu oamenii din jurul nostru?

Societate comunicare

Intr-o lume dinamica cu un ritm ametitor de alert, cred ca este destul de dificil sa analizezi vorbele pe care le oferi oamenilor pe care-i intalnesti zi de zi. Uneori vorbim din instinct si uitam ca poate ar fi bine sa procesam informatia primita inainte de a oferi un raspuns. Astfel de momente sunt relativ rare si tin in mare masura de starea noastra de spirit sau oboseala. Stiti vorba „a vorbit fara sa gandeasca”? Probabil raspunsul este da. Au fost situatii in care ati trecut chiar voi prin aceasta jenanta experienta sau ati vazut un prieten apropiat in momentul critic al lipsei de judecata. Sa trecem peste acest impediment socio-verbal si sa elucidam misterul subtil al comunicarii.

Cum vorbim cu oamenii din jurul nostru? Sunt numeroase raspunsuri la aceasta intrebare, unele le regasiti in adevarate tratate de comunicare iar altele sunt mici ticuri verbale ce nu ar trebui sa le bagati in seama. Pentru a comunica bine cu toate persoanele pe care le intalnim in cercul restrans de prieteni sau la lucru, trebuie sa realizam ca exista un element ce poate face diferenta intre o buna sau o proasta experienta: curajul de a transforma gandul in sunete clare. De asemenea trebuie sa lasam deoparte prejudecatile despre persoanele pe care le intalnim. In acest mod o sa comunicam fara menajamente si corect. CORECT! Uitam acest lucru de prea multe ori si sunt prea putine persoane care sa ne reaminteasca ca suntem oameni responsabili.

In fiecare zi suntem responsabili; cu ceea ce spunem, cu ceea ce facem si uneori chiar cu ceea ce gandim. Din nefericire sunt persoane care nu poarta responsabilitatea comunicarii cu ei, chiar o ignora vadit si cu o dibacie ingrijoratoare. Trebuie sa va asigurati mereu ca dialogati cu cei pe care-i intalniti cu tact si respect. In acest mod o sa fiti respectat si evident o sa aveti parte de experiente sociale placute, lipsite de tensiuni sau neintelegeri.

Arta comunicarii libere vine de la sine

 

o comunicare fluida corecta
Stiti ce spunea cu mult timp in urma Epictetus „avem doua urechi si o gura, pentru a asculta de doua ori mai bine in timp ce vorbim”. Intr-un mod crud si oarecum dictatorial de multe ori fie monopolizam o discutie fie ne ferim de ea. Ideal ar fi sa ne ascultam interlocutorul si apoi sa-i raspundem. Un soi de flux si reflux dar fara galagie. Comunicarea libera, fara constrangeri sau stres vine dupa o analiza serioasa a propriei persoane. Cum suntem noi ca oameni reflecta in mare masura cum comunicam. Uneori putem schimba mici lucruri, pe ici pe colo insa nucleul ramane acelasi. Ceea ce transmitem celorlalti trebuie sa fie in consonanta cu spiritul nostru.

Comunicarea libera ne ghideaza ca indivizi catre spectrul real si trainic al comunitatii. Aici intelegerea, valorificarea mutuala si intimitatea cuvintelor salasluiesc si conduc individul catre lucruri marete. Sa nu uitam sa ne amintim ca fiecare persoana pe care o intalnim are o poveste aparte, ce trebuie sa o respectam, fie ca ne place sau nu. In acest mod o sa comunicam corect si cu adevarat liber. Rabdarea trebuie sa formeze fiecare cuvant ce iese din tiparul creativ al mintii. Ea este responsabila pentru „bunastarea” interactiunii.

Daca ne pierdem in fumul nociv al temperamentului irascibil devenim prizonieri ai regresului intelectual. Chiar daca suntem colerici putem face un mic efort pentru a nu ne aliena de restul oamenilor. Cuvintele intr-o oarecare masura sunt cele mai puternice forte disponibile umanitatii. De ce? Contemplati putin si o sa gasiti raspunsul. Va pot oferi un mic set de referinte (cuvinte cheie): propaganda, stat, regalitate, religie, razboi si literatura.

Cuvintele au o energie extraordinara. Ele pot regenera societati aflate in declin printr-o „colecta” intelectuala progresiva. Cuvintele au abilitatea de a ajuta, tamadui, rani, umili, uimi, redecora imaginarul colectiv sau schimba mentalitati. Am mentionat doar cateva intrebuintari ale cuvintelor bine alese. Din acest motiv multi oameni cauta in prezent sa-si prezinte ideile intr-un mod creativ si mai ales captivant (claritatea este de la sine inteleasa). Oamenii din jurul nostru o sa ne provoace sau o sa ne incante. Ramane ca noi sa raspundem cu tact si responsabilitate. In acest mod evoluam si devenim cu adevarat maturi si demni de luat in seama in orice societate respectabila.