Cum si de ce comunicam?

 

Societatea ne obliga sa ne facem auziti, intr-un mod sau altul comunicam cu persoane cunoscute si straine. Presiunea sociala ne impinge de la spate sa comunicam des si intr-un mod politicos (chiar daca nu toata lumea face acest lucru). In fiecare zi suntem pusi in situatia de a ne exprima in privat sau public. Comunicarea este esentiala pentru a obtine sau nu o aprobare, un serviciu, un lucru sau mai bine zis „ceva”. Fara ea plutim in deriva si nimeni nu o sa ne arunce proverbialul „colac de salvare”. Din acest motiv multi oameni depun efort considerabil pentru a invata cum sa comunice mai bine, mai usor sau mai fluid. Cum si de ce comunicam pare a fi o intrebare din vremuri demult apuse. Multi filosofi au incercat si de multe ori reusit sa ofere explicatii utile despre actul comunicarii.

Fiecare mare poet, dramaturg sau actor cu inclinatii oratorice a incercat sa comunice publicului emotia pura (fericire, nostalgie, tristete, melancolie sau furie). Uneori au reusit si au ramas cunoscuti lumii drept legende. Analele istoriei sunt pline de astfel de exemple, ce merita studiate. Multe carti poarta stindardul comunicarii si sunt in prezent disponibile publicului larg. Acestea pot fi utilizate cu incredere de diferite persoane deficitare la capitolul comunicare (profesional sau cotidian).

Daca cautati pret de cateva minute prin marile librarii romanesti sau site-urile online care vand carti, cu siguranta o sa gasiti cateva titluri interesante. Pe masura ce timpul ne permite, o sa fac cateva recomandari de carti de dezvoltare personala si de comunicare. Acestea o sa se regaseasca intr-o sectiune speciala. Sper ca recomandarile o sa le gasiti mai mult decat utile.

 

Comunicam, invatam si descoperim placerea de a vorbi

 

comunicare-public

De cele mai multe ori incercam sa gasim cele mai bune modalitati pentru a ne face intelesi. Oamenii din jurul pot sa inteleaga mai usor ceea ce noi incercam sa transmitem daca ne straduim putin sa fim corecti in exprimare. De asemenea nu strica sa fim rabdatori in alegerea cuvintelor atunci cand vorbim cu altcineva. In momentul in care gandurile devine cuvinte graite, atunci stabilim o noua relatie cu interlocutorul. Intr-un mod bizar ne legam de cel cu care vorbim. Raspunsul pe care il primim determina evolutia discutiei. Uneori dam peste oameni deosebiti care ne invata cum sa iubim cuvintele si implicit viata. De foarte multe ori o discutie inversunata bazata pe argumente si o afinitate pentru arta oratoriei (nu de Dambovita).

Cum puteti descoperi si voi placerea de vorbi nestingheriti? Cum puteti porni cu dreptul in orice discutie? Americanii au o vorba: „practice, practice, practice”! Nu-i cine stie ce vorba insa motivatia din spatele merita apreciata. Este indicat sa discuti cat mai mult pentru a atinge un nivel ridicat de fluiditate. Arta oratoriei, a discursului cursiv si a monologului captivant evolueaza pe masura ce exersati.

Majoritatea celor care intampina probleme de exprimare, fac tot posibilul pentru a vorbi cat mai cursiv. In prezent din ce ce in ce mai multi oameni spun ca au dificultati serioase in a se exprima corespunzator in timpul unei discutii. Din acest motiv ei incep cursuri si citesc in timpul liber carti de specialitate. Unii reusesc sa treaca peste aceste dificultati de exprimare pe cand altii depun efort considerabil pentru a face progrese.

Comunicarea incepe cu pasi marunti si o determinare iesita din comun. Pregatirea de a face urmatorul pas nu este necesara. De multe ori in comunicare prea multa pregatire strica deoarece aduce de la sine tracul. Ne este deodata teama sa discutam cu cineva si uite asa pierdem o ocazie importanta de a descoperi lucruri noi si interesante. Cei care lucreaza in domeniul comunicarii stiu cat de utila este libertatea verbala in timpul discutiei. In acest mod devine mult mai usor ca ambii participanti la discutie sa se inteleaga corespunzator. Timiditatea nu „indrazneste” sa-si faca aparitia in astfel de situatii.